Catalogus 86

Catalogus 86

Catalogus 86

Kunstenaar
Veronika Pöschl
Datering
1950-2006

CVA 806
Bladvorm
Steengoed, gevormd
engobe
63,5 x 20 x 18 cm
Ca. 1987


Toen Veronika Pöschl in 1981 op de Rietveld Academie afstudeerde op porselein had zij inmiddels een grote belangstelling voor glas ontwikkeld. Zij besloot twee jaar door te studeren op de afdeling glas. In 1984 begon zij weer steengoed te maken. Dit was het product waarmee ze ooit in Linz in Oostenrijk begonnen was.
Ze maakte opvallende kegelvormen met een omgeklapte rand. Na deze serie vervaardigde zij een paar stukken die zij Tekens noemde. Voor het eerst waren dit geen potvormen meer. De hier besproken Bladvorm volgde op deze Tekens. Pöschl maakte in deze serie bladervormen, hoge objecten die door hun vorm instabiel zijn. Eigenlijk zouden de bladvormen los moeten staan maar omdat, ook deze uit de collectie Van Achterbergh, anders om zou vallen is er een blokje onder geplakt. Na deze, in de ogen van de ceramiste, niet geheel geslaagde serie ging zij terug naar de potvorm.
De decoratie op deze bladvorm is niet aangebracht op de materie. Zij is eruit ontstaan. Volgens Pöschl moest de decoratie uit het werkproces voortkomen en niet achteraf aan een al voltooid object worden toegevoegd. Door dunne lappen verschillende gekleurde klei in een lap ongekleurde klei te rollen en het object vervolgens te vormen uit repen van deze samengestelde lappen verkreeg zij het door haar beoogde effect.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat