Over J.W.N. van Achterbergh, over zijn collecties en over ons

Over J.W.N. van Achterbergh, over zijn collecties en over ons

Jacob Willem Nicolaas van Achterbergh ( 1928 - 2009) was een vooraanstaand kunstkenner en verzamelaar van voornamelijk hedendaagse keramiek. Zelf verzamelde hij vanaf ca. 1955.De collectie die hij naliet was echter veel omvattender en samengesteld uit grote aantallen Nederlandse- , Spaanse- Franse- , Italiaanse- en Midden Oosten tegels en keramische objecten. De tegelcollectie werd vanaf de 19e eeuw door zijn vader en grootvader bijeen gebracht. Zijn biografie en de geschiedenis van de collecties vindt U beschreven in het boek ‘ J.W.N. van Achterbergh, een gedreven verzamelaar’, geschreven door Marcel Brouwer en Marius van Dam en verkrijgbaar bij het secretariaat van de stichting.

Als publicist en inspirator heeft Jacob van Achterbergh een belangrijke bijdrage geleverd aan de bekendheid en de ontwikkeling van de hedendaagse keramiek in de 2e helft van de 20e eeuw. Zijn steun aan de vele jonge keramisten uit die periode mag niet onvermeld blijven. Nog tijdens zijn leven heeft hij de stichting van Achterbergh- Domhof opgericht, genoemd naar de familienaam van zijn vader en moeder. De stichting beoogt de bevordering van kunst en wetenschap, in het bijzonder de toegepaste kunsten met voorkeur voor de hedendaagse keramiek.

Na zijn dood liet van Achterbergh zijn vermogen na aan de door hem opgerichte stichting die vanaf 2009 bestuurd wordt door een college van minimaal 5 bestuurders en waarvan 3 voor het leven werden benoemd.
De collecties zijn na zijn overlijden voor een deel geschonken of in bruikleen gegeven aan het keramiekmuseum het Princessehof in Leeuwarden, het grootste deel is geveild of verkocht geworden. In het ‘van Achterbergh boek’ zijn 145 objecten uit de verzameling hedendaagse Nederlandse keramiek afgebeeld en gedocumenteerd die een doorsnede van dit deel van zijn collectie laat zien.