Catalogus 87

Catalogus 87

Catalogus 87

Kunstenaar
Leen Quist
Datering
1942

CVA 491
Dekseldoos
Porselein, gedraaid
Ingelegd, glazuur
14,5 x 15,5 cm
1982

Leen Quist (1942)
CVA 708
Schaal
Porselein, gedraaid
Ingelegd, slib, glazuur
13 x 23 cm
1992

Het werk van Leen Quist kenmerkt zich door een strakke uitstraling. Zijn oeuvre bestaat uit kommen, schalen, bol- , lens- en cilindervormige dozen. Aanvankelijk werkte hij met wit aardewerk, maar sinds 1979 met smetteloos wit porselein. Veel objecten zijn met een geometrische veelal kobaltblauwe intarsia-techniek ingelegd. Op de pot heeft Quist met een gradenboog punten van het patroon uitgezet. Vervolgens heeft hij lijnen getrokken met een naald in de klei. Deze naden worden vervolgens gevuld met kleurstof. Wanneer het object gedroogd is, schuurt hij de overtollige kleurstof weg zodat een strakke lijn achterblijft.

Deze dekselpot met blauw ingelegde lijnen is in vorm en decor een typisch voorbeeld van het werk van Leen Quist. Door het grauwe transparante glazuur is deze dekselpot toch bijzonder binnen zijn oeuvre.
De blauwe ingelegde lijnen op de gekleurde kom zijn accentlijnen die in vrijwel elk werk van Quist terugkeren. Midden jaren tachtig poogde Van Achterbergh een tentoonstelling met het werk van Leen Quist te organiseren in museum het Princessehof. Helaas is hij hier niet in geslaagd.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat