Catalogus 93

Catalogus 93

Catalogus 93

Kunstenaar
Kees van Renssen
Datering
1941

CVA 465
Dubbel asymmetrische vaasvorm met ongelijke tuiten
Aardewerk, gevormd
Ingegraveerde en gestempelde decoratie, engobe en glazuur
33 x 25 cm
1966
Literatuur: Pottenkijker 3

Al gedurende zijn leertijd op de kunstnijverheidschool in Amsterdam (1959-1963) mocht Kees van Renssen, die over weinig middelen beschikte, op de experimentele afdeling van de Porceleyne Fles Delft werken. Kees van Renssen was, in de woorden van Theo Dobbelmann, even begaafd als lastig. Zo wilde hij op een zeker moment alleen nog maar ’s nachts werken omdat het dan rustiger was dan overdag met al die meisjes. Dit gaf hoogoplopende ruzie en de directie stuurde hem weg door de voordeur, maar hij kwam of er niets gebeurd was door de achterdeur weer binnen.
Hij was niet officieel in dienst bij de afdeling, had geen zelfstandige werkruimte en vond dat hij zich daarom kon onttrekken aan de regelgeving van de Porceleyne Fles door bijvoorbeeld buiten de reguliere werktijden te werken.

Deze dubbelvorm maakte Kees van Renssen voor zijn eerste solotentoonstelling in februari 1966 in het Kapelhuis in Amersfoort. Om tot een meer experimentele vormgeving te komen, wilde hij meer architectonisch gaan werken. Hij heeft slechts twee van deze vormen vervaardigd.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat