Catalogus 43

Catalogus 43

Catalogus 43

Kunstenaar
Hans de Jong
Datering
1932-2011

CVA 0411
Vleervaas “Lunetique”
Steengoed, gevormd
Ingegrift en gestempeld, glazuur
36 x 43,5 cm
1975
Literatuur Hans de Jong 1976, nr. 241
In bruikleen van de Stichting van Achterbergh-Domhof aan Museum het Princessehof


In de tentoonstellingscatalogus Omtrent bakbeesten en vuurlanders ging Van Achterbergh, als samensteller van de catalogus, in gesprek met Hans de Jong:

“De vleervaas Lunetique draagt een verassend en tot nu toe onbekend element aan. De verschijning krijgt iets raadselachtigs mee, dat naar vele kanten kan worden geduid, altijd een geliefkoosde bezigheid van kenners, critici en verzamelaars. Is er de vergaande abstrahering van een vleermuis op zijn maanlichtvlucht in verborgen, een grote platte schelp of zelfs een bloemblad? Het is zelden, dat een De Jong zo poly-interpretabel blijft, zelfs voor een aan overmaat van fantasie lijdende toeschouwer.”

De Jong reageerde laconiek:
“Oh! Nou ’t is maar wat men er in ziet. De toevoeging van “Lunétique” is overigens niet van mij [Maar waarschijnlijk van Van Achterbergh die regelmatig nieuwe titels bedacht voor ceramische objecten uit zijn verzameling MvD]. Voor mij is het iets tussen vrucht en vaas in, niets anders dan twee plakken op elkaar en uitgebogen, met twee knopjes bovenop. ’t Is erg leuk om te maken, ik denk daarbij meer aan het te decoreren oppervlak dan aan het volume, wat velen waarschijnlijk als ketterij in de oren klinken zal.”

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat