Alexandra Engelfriet ontvangt Van Achterberghprijs 2022

Alexandra Engelfriet ontvangt Van Achterberghprijs 2022

De Stichting Van Achterbergh-Domhof is verheugd te kunnen melden dat de Van Achterberghprijs dit jaar wordt uitgereikt aan kunstenaar Alexandra Engelfriet (1959). Tweejaarlijks wordt de Van Achterberghprijs, bestaande uit een bedrag van €15.000,-, toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de keramische kunst en keramiek in Nederland.

Alexandra Engelfriet ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre en in het bijzonder voor haar performances en grootschalige projecten. Volgens de jury combineert zij een grote technische beheersing met een poëtische inslag, waarbij vormen en processen uit de natuur een steeds grotere rol zijn gaan spelen. ‘Engelfriet durft de toegepaste vorm van keramiek los te laten om zichzelf letterlijk en figuurlijk in het materiaal klei onder te dompelen. Zij geeft zichzelf volledig over aan de klei, zowel fysiek als mentaal, en gaat helemaal op in de aarde. Zij raakt hiermee aan de fundamenten van de Stichting Van Achterbergh-Domhof: de wisselwerking tussen mens en klei, en de vraag waar klei eindigt en keramiek begint.’

Alexandra Engelfriet
Alexandra Engelfriet (1959) is gerenommeerd en prijswinnend kunstenaar en performer. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2015 won Engelfriet brons op de Gyeonggi International Ceramic Biennale in Zuid-Korea. Haar werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Victoria and Albert Museum in London en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Eerder was het werk van Engelfriet al te zien in het Princessehof in de tentoonstelling Sexy Ceramics (2016), toen bekleedde ze de wanden van een tentoonstellingszaal met klei.

De uitreiking van de Van Achterberghprijs vindt plaats in september 2022 in Leeuwarden. 

Afgebeeld Alexandra Engelfriet met werk: Under Ground - 60 tons of clay, a digger, a body, onderdeel van de tentoonstelling Luster – Clay in Sculpture Today (2016), in park De Oude Warande in Tilburg. Foto: Liedeke Kruk.