Tegelvelden uit collectie Van Achterbergh-Domhof te zien in Het Tegelmuseum

Tegelvelden uit collectie Van Achterbergh-Domhof te zien in Het Tegelmuseum

Tot en met maart 2022 is in Het Tegelmuseum in Otterlo de tentoonstelling Raakvlakken tussen oost en west. Onderzoek van geometrische tegeldecors uit de Nederlanden te zien. Het museum toont hierbij verschillende tegelvelden en tegels afkomstig uit de collectie Van Achterbergh-Domhof. 

De expositie geeft antwoord op de vraag waar de voorliefde voor eindeloos repeterende patronen op tegels vandaan komt en voert de bezoeker terug naar de bakermat van de geometrie, het oude Iran.


Tegelveld, bestaande uit 36 tegels met geometrische patronen in de kleuren blauw en wit. Herkomst Talavera Spanje, productieperiode circa 1600-1700. Collectie Van Achterbergh-Domhof, bruikleen Keramiekmuseum Princessehof

De expositie laat etappes zien van een reis waarin de techniek van het tinglazuur samen optrekt met het geometrisch ornament. In Iran en Irak ontdekken pottenbakkers in de middeleeuwen dat je met tinglazuur een dekkende, witte laag op aardewerk kunt aanbrengen, waardoor het dicht bij Chinees porselein komt. De techniek verspreid zich in de loop der eeuwen naar de kusten van de Middellandse Zee en komt in Spanje en Italië terecht. Begin zestiende eeuw vestigt een Italiaanse plateelbakker zich in Antwerpen, zijn nazaten en leerlingen verspreiden de techniek en decors/ motieven weer verder.

In de Nederlanden zijn tegels met een geometrisch patroon rond 1600 in de mode geweest. Daarna is het geometrisch patroon wellicht wat op de achtergrond geraakt, maar voor wie beter kijkt zeker niet verdwenen. Met name in de Nederlandse tegels met een gesprenkeld decor zijn combinaties van vierkanten, kwadraten en sterpatronen te herkennen. En tot op de dag van vandaag laten vele keramisten zich nog inspireren door de mogelijkheden van het eindeloos repeterend patroon.


Tegelveld bestaande uit 8 stervormige tegels met luster glazuur en 7 kruisvormige, turquoise tegels, waarvan de centraal geplaatste is gedecoreerd met reliëf. Herkomst Kashan Iran, productieperiode circa 1300. Collectie Van Achterbergh-Domhof, bruikleen Keramiekmuseum Princessehof

Voor meer informatie over de tentoonstelling zie: website Het Tegelmuseum