Tentoonstelling Tulpenvazen: oorsprong en inspiratie

Tentoonstelling Tulpenvazen: oorsprong en inspiratie

Van 16 september tot 4 december 2023 is in Museum de Zwarte Tulp de tentoonstelling ‘Tulpenvazen: oorsprong en inspiratie’ te zien. De Stichting Van Achterbergh - Domhof heeft deze tentoonstelling mede ondersteund.

De grote populariteit van tulpen in de zeventiende eeuw creëerde ook een vraag naar vazen om deze bloemen in te presenteren. Delftse pottenbakkers sprongen in op dit gat in de markt en zo ontstond rond 1680 de blauw-witte bloemenvaas met tuiten, nu beter bekend als de tulpenvaas. Deze vaas is nog altijd populair en onderdeel geworden van het Nederlands cultureel erfgoed. Maar hoe ‘Nederlands’ zijn tulpenvazen eigenlijk? De combinatie van de blauw-wit decoratie op keramiek werd ontwikkeld in China en de bloemen en vorm van de vazen vinden hun oorsprong in respectievelijk Turkije en Iran.

 

De tentoonstelling gaat in op deze historische achtergrond en laat zien hoe de ontwikkelingen van zowel keramiek als de bloemencultuur in deze gebieden de sleutels vormden voor het ontstaan van dit soort karakteristieke vazen. Daarnaast wordt een beknopt overzicht gegeven van Nederlandse tulpenvazen die in de eeuwen daarna tot aan nu zijn vervaardigd, met voorbeelden van Leon Senf, Jan van der Vaart en Esther Stasse. Deze exemplaren tonen aan dat dit product tot aan de dag van vandaag geliefd is in Nederland, waarbij ook zeker de diverse inspiratiebronnen niet uit het oog zijn verloren.

De tentoonstelling toont een prachtige selectie bruiklenen van Kunstmuseum Den Haag, Museum Kasteel Keukenhof en Keramiekmuseum Princessehof. Topstuk is een zeventiende-eeuwse bloemenhouder van plateelbakkerij De Metaale Pot.

Voor meer informatie en de openingstijden van het museum zie de website.