Van Achterbergh-prijs uitgereikt aan Babs Haenen

Van Achterbergh-prijs uitgereikt aan Babs Haenen

In de Grote Kerk in Leeuwarden is zaterdag 5 september jl. de Van Achterbergh-prijs uitgereikt aan keramiste Babs Haenen (1948). De jury roemt de technische virtuositeit van haar werk, maar ook de verfijnde afwerking en kleur en het monumentale karakter ervan. Haenen wordt gekenschetst als een waardig ambassadeur van de keramische kunstsector: ‘Aan de basis van dat werk staat een kleine maar ijzersterke vrouw die al bijna een halve eeuw lang keihard werkt aan een consistent oeuvre waarmee ze ook nu nog aan de top van de internationale keramische kunst staat. Dat dwingt respect en bewondering af. We kennen haar deze prijs toe als eerbetoon voor haar werk, maar ook ter stimulering omdat we nog veel van haar verwachten.’ 
 
Van Achterbergh-prijs 
De Van Achterbergh-prijs, groot € 15.000, wordt eenmaal per twee jaar toegekend aan een persoon of instelling  van wie of waarvan het oeuvre of de activiteit een bijzondere bijdrage betekent of heeft betekend voor de ontwikkeling  van de hedendaagse keramische kunsten in Nederland. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan de oprichter van de stichting, de keramiekverzamelaar en –kenner J.W.N. van Achterbergh (1928-2009). In 2009 liet hij zijn vermogen  na  aan de stichting Van Achterbergh-Domhof  die tot doel heeft ondersteuning van kunsten en wetenschap, in het bijzonder de keramische kunsten. Het stichtingsbestuur benoemt de laureaat op grond van een rapport, uitgebracht door een onafhankelijke jury die dit jaar bestond uit Annemie Boissevain, Ilona Broeseliske, Rob Driessen, Tanya Rumpff en Frits van der Zweep. 


 
Babs Haenen 
Haenen studeerde van 1974 tot 1979 aan de afdeling Keramische Vormgeving van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf 1979 werkte zij als keramiste in haar eigen atelier. Haenen doceerde van 1994 tot 2013 aan de afdeling keramiek van de Gerrit Rietveld Academie. Tevens was ze gastdocent aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en het Royal College of Art in Londen. Van 2011 tot 2017 had ze een eigen atelier in een van de beroemdste porseleinsteden van China, Jingdezhen, waar ze haar design collectie  ‘Flow’ ontwikkelde. Het werk van Babs Haenen wordt nationaal en internationaal zeer gewaardeerd en is opgenomen in talloze museumcollecties.  
 
Tentoonstelling Keramiekmuseum Princessehof 
Ter gelegenheid van deze onderscheiding presenteert het nationale Keramiekmuseum in Leeuwarden van 5 september 2020 tot en met 3 januari 2021 de tentoonstelling Babs Haenen: Beauty is in the Eye of the Beholder. Naast de voor Haenen kenmerkende expressieve sculpturen worden ook haar architectonische projecten uitgelicht op de tentoonstelling.