Van Achterberghprijs uitgereikt aan Galerie Terra Delft

Van Achterberghprijs uitgereikt aan Galerie Terra Delft

In de Grote Kerk in Leeuwarden is zaterdag 14 september jl. de Van Achterberghprijs uitgereikt aan de galerie Terra Delft. Tweejaarlijks wordt de Van Achterberghprijs, bestaande uit een bedrag van €15.000,-, toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de keramische kunst en keramiek in Nederland. Saskia Simonis, voorzitter van de stichting Van Achterbergh-Domhof, overhandigde de prijs.



Galerie Terra Delft ontvangt de prijs voor het feit dat zij met een enorme passie, gedrevenheid, een tomeloze energie en doorzettingsvermogen pleitbezorgers zijn voor de keramiek in Nederland. Volgens de jury (bestaande uit voorzitter Marcel Brouwer, Nico Mogendorff, Gerda Brust, Nora Leijen en Aty Köhne) kun je in de galerie zowel terecht voor mooi ontworpen gebruiksobjecten als autonome unica. ‘Deze combinatie is uniek en zo trekt Galerie Terra Delft een breed publiek van zowel gespecialiseerde verzamelaars als liefhebbers van eigentijdse keramiek, waarbij kwaliteit altijd voorop staat.’
 
Van Achterberghprijs
De Van Achterbergh-prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan de oprichter van de stichting, de keramiekverzamelaar en –kenner J.W.N. van Achterbergh (1928-2009). Het stichtingsbestuur benoemt de laureaat op grond van een rapport, uitgebracht door een onafhankelijke jury. 
 
Galerie Terra Delft
Galerie Terra Delft is in 1986 opgericht door edelsmid en boekhouder Joke Doedens en keramist Simone Haak. In 2024 bestaat de galerie 38 jaar. Galerie Terra Delft is na het beëindigen van Galerie De Witte Voet en Galerie Carla Koch nog een van de zeer weinige galeries in Nederland gespecialiseerd in hedendaags keramiek.
 
Tentoonstelling Keramiekmuseum Princessehof
Ter gelegenheid van deze onderscheiding presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden tot en met 4 mei 2025 de expositie Van Achterberghprijs 2024: Terra Delft - een grenzeloze liefde voor keramiek.

Er wordt een selectie van tien werken getoond uit de collectie van Terra Delft, en één werk uit de collectie van het Princessehof. Hiermee wordt een tijdlijn van de galerie geschetst.


Foto's Aron Weidenaar