Catalogus 83
CVA 351
Schijnzwanger spaarvarken
Aardewerk, gevormd
Glazuur
18 x 35 cm
1968
Literatuur: Pottenkijker 13
In bruikleen van de Stichting van Achterbergh-Domhof aan Museum het Princessehof
Lies Cosijn (1931) Porceleyne Fles
CVA 421
Hoge kasteeltoren
Aardewerk, Gevormd, uitgesneden
Lijndecoratie, glazuur
32,5 x 24 cm
1959
Literatuur: Lies Cosijn 1973, nr. 74
In bruikleen van de Stichting van Achterbergh-Domhof aan Museum het Princessehof
De spaarpot werd vervaardigd toen Adriek Westenenk al niet meer werkzaam was voor de Porceleyne Fles, ter gelegenheid van de tentoonstelling Nationale Spaarpotten.
Voor haar inzending kreeg zij een eervolle vermelding die in De Tijd van 28 mei 1968 als volgt werd geprezen: Die inzending beschouwde de jury als de meest originele verwerking van het gegeven en artistiek gesproken een daad van betekenis, maar het merkwaardigste is de opmerking van Adriek Westerenk zelf die met haar ""schijnzwangere spaarvarken"" geen echt spaarvarken heeft willen maken. Ik vind namelijk dat je in deze tijd waar geen zinnig mens meer een spaarpot gebruikt niet meer in ernst een echte bruikbare spaarpot kunt maken en zo kwam ik tot dat gefrustreerde, aan schijnzwangerschap lijdend diertje"".
De pot heeft een gleuf waar geen geld door kan. Zij wilde er geen echt van centen zwangere spaarpot van maken.
Museum Boijmans Van Beuningen bezit de in het artikel aangeprezen variant van dit Schijnzwanger Spaarvarken.
De Hoge kasteeltoren als tegenhanger van de Lage kasteeltoren (CVA 137) is door Van Achterbergh omstreeks 1970 aangekocht. Zij komt niet voor in de Pottenkijkercatalogus, maar was in 1973 zijn bruikleen voor de overzichtstentoonstelling van het werk van Lies Cosijn in Museum Boymans. Samen met de tien jaar eerder aangekochte Lage kasteeltoren vormde dit een prachtig paar.