Catalogus 118

Catalogus 118

Catalogus 118

Kunstenaar
Hester Tjebbes
Datering
1944

CVA 618
Dekselpot ‘Hagedis’
Porselein, gedraaid en gevormd
Glazuur
21 x 15,5 cm
1984
In bruikleen van de Stichting van Achterbergh-Domhof aan Museum het Princessehof

Hester Tjebbes volgde haar opleiding aan de Ohio State University van Philip Gearheart met wie zij in 1969 trouwde. In datzelfde jaar kreeg zij haar eerste draailessen van Jan de Rooden, die tijdens een verblijf in Amerika bij het echtpaar Gearheart-Tjebbes logeerde.
Omstreeks 1970 vestigde het echtpaar zich in Nederland. Beiden waren betrokken bij het Keramisch Werkcentrum in Heusden, waar Philip Gearheart directeur was. In 1978 trokken zij naar Frankrijk waar, in de tot atelier verbouwde molen te Poilly, gebruiksgoed in porselein werd vervaardigd. Van Achterbergh was erg onder de indruk van het celadon van Tjebbes en kocht een compleet theeservies aan.
In 1981 was er een tentoonstelling van haar werk in De Proen. Toen al het celadon in datzelfde jaar naar het Princessehof ging voor de opstelling ´Oosterse invloed op hedendaagse ceramiek´, miste Van Achterbergh de stukken van Hester Tjebbes zo, dat hij nieuwe bestelde.
Tegenwoordig leidt Hester Tjebbes een atelier op Bali waar zij jarenlang, oorspronkelijk in opdracht van het HIVOS, plaatselijke ceramisten onderrichte. Zij leerde de Balinese ceramisten de materiaalkwaliteit van hun producten te verbeteren zodat ze ook geschikt werden voor de export. Nu wordt er hoogwaardige gebruiksceramiek vervaardigd.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat