Catalogus 106

Catalogus 106

Catalogus 106

Kunstenaar
Jan de Rooden
Datering
1931

CVA 228
Opengespleten bol
Steengoed, gedraaid, rondom in en opengekerfd
Oxiden in de kerven, wit glazuur, de kerven vrijlatend
26,5 x 29 cm
1968
Literatuur:
Pottenkijker 51
Jan de Rooden 1991, afb. 17
Collectie Pottenkijker

Deze bolcompositie van Jan de Rooden stond lange tijd in de bibliotheek van Van Achterbergh. Toen het voller werd, is de bol buiten op de vensterbank geplaatst zodat Van Achterbergh er ongestoord naar kon kijken. Helaas is de bol toen kapotgevroren. Hij beschreef de bol in de inleiding tot de Pottenkijkercatalogus als volgt:
Ā“Vulcanisch is de oppervlakte- en vormverstoring van de bolplastiek te noemen. De vlekkenloze feilloosheid van materiaaltoepassing wordt gecontrasteerd door de openscheurende naden en voegen van de klei. De compositie is een triomf van een volkomen intellectuele overweging: bij zoveel ceramisch gestold geweld is desondanks elke toevalsfactor moedwillig uitgeslotenĀ”.

De bol is vervaardigd uit twee aaneen geboetseerde kommen. Uit een is de bodem gehaald, zodat ook aan de binnenkant kon worden gewerkt. De eigen samenstelling van de kleimassa door Jan de Rooden liet het toe om de oppervlakken van binnenuit onder druk te laten barsten zonder te breken. Er omheen gutste hij partijen weg. De gaten werden van binnenuit opgevuld. Uiteindelijk kreeg het geheel weer een bodem

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat