Catalogus 51

Catalogus 51

Catalogus 51

Kunstenaar
Lily ter Kuile
Datering
1926

CVA 0035
Flatneurose
Aardewerk, gevormd, met metalen draadwerk
Glazuur half-mat gedeeltelijk transparantrood, geel-groen en blauw glazuur
37 x 27 cm
1961
Literatuur: Pottenkijker 1
Collectie Pottenkijker


In de inleiding van de Pottenkijkercatalogus schreef Van Achterbergh over Lily ter Kuile dat haar geestige ceramische cartoons onmiddellijk doen denken aan het werk van haar leermeester en oom Kamerlingh Onnes. “Zijn werk en techniek heeft zij veelvuldig geëerd met haar eigen onberispelijke techniek. Verrassend is de inventie, die nuchter en tegelijk scherp objectief een zo modern verschijnsel als Flatneurose in de klei heeft gebracht. Ook hier is met de meest eenvoudige materialen een volkomen eigen resultaat bereikt”.
In een kinderlijke uitbeelding van een flat zitten verschillende figuren klem tussen de woonlagen. Flatneurose is een bestaand woord en betekent letterlijk: Het ziek worden van het wonen in een flat.
Een andere stapeling uit 1964, in het bezit van Capriolus in Amersfoort, toont in het midden een man die sprekend lijkt op de verzamelaar Van Achterbergh. Mogelijk heeft hij dit object ervaren als een belediging want na dat jaar heeft hij een lange tijd niets meer van Lily ter Kuile gekocht.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat