Catalogus 72

Catalogus 72

Catalogus 72

Kunstenaar
Barbara Nanning
Datering
1957

CVA 436
Kom
Porselein gedraaid
Ingelegd, engobe, glazuur
14,2 x 20 cm
1979

Barbara Nanning (1957)
CVA 435
Kom
Porselein gedraaid
Ingelegd, engobe, glazuur
8,2 x 8,3 cm
1979

Deze twee kommen van Barbara Nanning zijn gemaakt voor haar eindexamenopdracht aan de Rietveld academie in 1979. Ze zijn tentoongesteld in De Proen waar Van Achterbergh ze aankocht.
Bij deze zorgvuldig gedraaide porseleinen kommen en schalen lag de nadruk op het aanbrengen van kleur. Nanning baseerde zich hierbij op de kleurenleer van het Bauhaus, met name die van Johannes Itten.

Na haar afstuderen maakte zij een reis door Mexico en kwam terug met een overdaad aan nieuwe ideeën over kleur, vorm en textuur die haar werk diepgaand heeft beïnvloed. Uit die tijd dateren kommen en vazen waarbij gekleurde garens, meegebracht uit Mexico, de geglazuurde decoraties vervangen. De vibrerende, felle kleuren van textiel worden dan als decoratieve of constructieve elementen toegevoegd.
Van Achterbergh hield niet van de ‘niet ceramische’ toevoegingen. Hij nam geen werken ervan op in zijn collectie. Toen Nanning daarna meer sculpturaal monumentaal werk ging vervaardigen en later ook een bekende glasontwerper werd, stopte Van Achterbergh met het volgen van haar werk.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat