Catalogus 77

Catalogus 77

Catalogus 77

Kunstenaar
Jan Oosterman
Datering
1911-1996

CVA 166
Lage pot met kraag
Aardewerk, gedraaid
Penseel, glazuur
12 x 13 cm
1961
Literatuur: Pottenkijker 2

Jan Oosterman heeft als mede oprichter van het Keramisch Werkcentrum Heusden in de jaren zeventig een belangrijke impuls gegeven aan de hedendaagse Nederlandse ceramiek. Daarnaast genoot hij bekendheid als auteur van vaktechnische werken.
Eind jaren vijftig vervaardigde Oosterman veel monumentaal werk in en om zijn woonplaats Hilversum.
De sgrafittotechniek was in de jaren vijftig zeer populair. De medewerkers van de Porceleyne Fles maakten er zonder uitzondering gebruik van. Ook Jan Oosterman hield zich met deze techniek bezig. Van Achterbergh bezat één vaas die gedecoreerd is in deze techniek. Volgens de verzamelaar laat de vaas door haar decoratie een spookachtig beklemmende indruk achter.
Vrij plotseling keerde Oosterman omstreeks 1961 terug naar de basis door eenvoudige potten en vazen te draaien en die te bedekken met loodglazuur met een enkele vlek.
De rijk glanzend geglazuurde pot, met een warme herfstkleur en een witte slibdecoratie die hierboven is afgebeeld, was volgens de verzamelaar ontleend aan specifiek Engelse technieken die door veel jonge ceramisten uit de jaren zestig werden toegepast. Mogelijk was de tentoonstelling Engelse Pottenbakkers in de winter van 1960 met Michael Cardew’s stukken in loodglazuur inspirerend voor Jan Oosterman.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat