Catalogus 8

Catalogus 8

Catalogus 8

Kunstenaar
Hilbert Boxem
Datering
1939-2001

CVA 0539
Plastiek in twee delen
Steengoed, gevormd
glazuur
17,5 x 17,5 x15,1 en x 17,5
1972
In bruikleen van de Stichting van Achterbergh-Domhof aan Museum het Princessehof


Hilbert Boxem maakte ceramische vormen zonder gebruiksfunctie. Hij zocht steeds naar variaties op enkele simpele grondvormen. Zijn series potplastieken waarvan Van Achterbergh twee sets bezat, zijn daar een goed voorbeeld van. Op de tentoonstelling Klinklare Proeven won hij de eerste prijs met een driedelige set kruiken. De opdracht om een moderne kruik te ontwerpen voor jenever of likeur had hij aan zijn laars gelapt. De jury noemde het een technisch hoogtepunt waarbij vermeld werd dat het niet voldeed aan de functionele eisen die van te voren gesteld waren.
Tot 1975 werkte hij samen met Adriana Baarspul in één atelier in Landsmeer. Daarna verhuisde hij naar Franeker. Door zijn leraarschap aan Academie Minerva in Groningen maakte hij een lange periode geen ceramiek. Vanaf de jaren negentig maakte hij weer ceramische objecten.
In de jaren tachtig correspondeerde hij met Van Achterbergh over het reilen en zeilen in het Princessehof, waar hij toen tentoonstelde en als een spion verhaalde over de medewerkers aldaar.


Meer objecten

Terug naar zoekresultaat