Catalogus 134

Catalogus 134

Catalogus 134

Kunstenaar
Piet Wiegman
Datering
1885-1963

CVA 703
Jenevertafeltje
Steengoedachtig aardewerk, gevormd
Mozaïek geglazuurd
44 x 62 cm
1955
Literatuur: Pottenkijker 1
Piet Wiegman 2003, p.153
Collectie Pottenkijker

De kunstschilder Piet Wiegman begon in de jaren dertig met het beschilderen van borden. Via de kunsthandelaar Vecht in Amsterdam, waar hij regelmatig exposeerde, kwam hij in contact met een pottenbakker die hem het vak leerde. Hij zag het vervaardigen van ceramiek, net als Etie van Rees en Harm Kamerlingh Onnes, als ontspanning naast het vermoeiende schilderen.
Piet Wiegman heeft voornamelijk zelf gevormde tegels beschilderd. Ook deze jenevertafel is in feite een tegeltableau. Over de tafel, waarvan een tweede exemplaar bestaat De wijntafel, gaat een anekdote. De tafel zou besteld zijn door Willem Sandberg, toenmalig directeur van het Stedelijk Museum te Amsterdam, voor het restaurant van het museum.
Dit onverifieerbare verhaal is al door Van Achterbergh opgenomen in de Pottenkijkercatalogus van 1969. Hoe hij het tafeltje in de jaren zestig heeft verworven is niet bekend. Uit 1960 bestaat er correspondentie met de ceramist over de aankoop van de kikkertegel (CVA 705). Van Achterbergh bezocht in dat jaar het atelier van Wiegman met Jan de Rooden en Johnny Rolf en kocht er deze tegel.

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat